Shenmen piercing pri ADHD

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) je neuropsychiatrická porucha charakterizovaná nepozornosťou, hyperaktivitou a impulzívnosťou.

V nasledujúcom článku podrobne popíšeme problém, ako aj zhrnieme, ako môže piercing Shenmen pomôcť pri ADHD, a ukážeme si, ako sa vkladá.

Často kladené otázky o ADHD

Aby bolo jasné, o čom ADHD je, zozbierali sme najčastejšie otázky a odpovede, aby ste si už za pár minút urobili ucelenejší obraz.

Čo je ADHD?

ADHD je neuropsychiatrická (t.j. nervová a duševná) porucha, ktorá postihuje rôzne aspekty mozgových funkcií, typicky vyplývajúca z dysfunkcií centra pozornosti. Najčastejšie sa diagnostikuje u detí, ale môže sa vyskytnúť aj u dospelých. ADHD je najčastejšie sa vyskytujúcou poruchou psychického vývinu v detskom veku, má chronický priebeh, neliečená vo viac ako 50% prechádza do dospelosti (Šuba, 2009). 

Aké môžu byť príčiny ADHD?

Presné príčiny nie sú úplne známe , ale svoju úlohu môžu zohrávať genetické, environmentálne a neurobiologické faktory. Môžu sa vyskytnúť aj prípady, keď hypoxia plodu spúšťa ADHD.

Aké sú príznaky ADHD?

Je charakterizovaná skorým začiatkom (objavuje sa v prvých siedmich rokoch života dieťaťa), neprimeraným stupňom pozornosti, hyperaktivity a impulzivity, pričom tieto ťažkosti sa nedajú vysvetliť na základe neurologických, senzorických alebo motorických postihnutí, mentálnej retardácie alebo závažných emočných problémov (Barkley, Zelinková, 2003). Symptómy poruchy negatívne ovplyvňujú kognitívne, akademické, behaviorálne, emocionálne a sociálne fungovanie postihnutého jedinca. Dôsledkom je školské zlyhávanie, nízke dosiahnuté vzdelanie, sociálna maladaptácia, v dospelosti emočné, vzťahové a sociálne problémy.

Nedostatok pozornosti:

   – Ťažkosti s udržaním pozornosti a dokončením činností.

   – Časté rozptyľovanie a problémy so zameraním.

   – Môže sa zdať, že osoba sníva alebo nevenuje pozornosť.

Hyperaktivita:

   – Neustála potreba pohybu, nepokoj.

   – Je pre nich ťažké sedieť.

Impulzivita – t.j. konanie bez premýšľania:

   – Robia rýchle rozhodnutia bez toho, aby premýšľali o dôsledkoch.

   – Ťažko čakajú, kým na nich príde rad, často vyrušujú alebo vyrušujú ostatných.

Čo sa týka symptómov, treba brať do úvahy, či sú prítomné v škole/práci aj doma.

Ako sa diagnostikuje ADHD?

ADHD je často takmer neviditeľné, a preto je často nedostatočne diagnostikovaným problémom. V zásade diagnózu stanovuje psychiater alebo iný špecialista.

Diagnóza sa zvyčajne stanovuje na základe symptómov a pomocou klinických hodnotení a testov.

Aké liečby existujú pre ADHD?

Lieková terapia:

Na liečbu symptómov sa často používajú stimulačné lieky, ako je metylfenidát alebo prípravky na báze amfetamínu. Môžu sa použiť aj nestimulačné lieky, najmä ak sú stimulanty neúčinné alebo majú vedľajšie účinky.

Behaviorálna terapia:

Psychologické poradenstvo, kognitívno-behaviorálna terapia a tréning rodičov môžu pomôcť rozvíjať zručnosti a zvládať problémy so správaním.

Zmeny životného prostredia a životného štýlu:

Vytvorenie štruktúrovaného prostredia, denných rutín a dôkladná organizácia môže ľuďom s ADHD pomôcť pri plnení každodenných úloh a činností.

Shenmen piercing pre ADHD:

Ako doplnkovú terapiu možno vyskúšať aj alternatívne metódy na zníženie symptómov ADHD. To môže byť napríklad prípad piercingu Shenmen, ktorý dokáže zmierniť symptómy pri správnom umiestnení do akupresúrneho bodu. Aplikácia nie je vhodná pre deti do 14. roku, kde stále dochádza k vývinu ucha a nervových zakončení.

Ľudia s ADHD často úspešne zvládajú svoje problémy, najmä keď dostanú správnu liečbu a podporu.  Príznaky sa môžu meniť s vekom a niektoré stavy môžu ovplyvniť ich závažnosť.

Shenmen piercing proti ADHD – ako môže pomôcť

Shenmen piercing je telový šperk pre pokoj tela aj duše, ktorý stavia na tradíciách čínskej medicíny a akupunktúry . Podľa akupunktúry vitálna energia ľudského tela, alebo “čchi”, prúdi cez určité kanály (meridiány). Shenmen je bod nachádzajúci sa pozdĺž takého meridiánu, ktorý sa nachádza v uchu a jeho stimulácia môže mať pozitívny vplyv na ľudský organizmus, vrátane účinkov odbúravajúcich stres a tlmenie bolesti.

Zatiaľ čo stimulácia akupunktúrnych bodov môže u niektorých ľudí zlepšiť celkovú pohodu a znížiť stres, bolesť a iné symptómy, vedecký výskum neposkytuje jasný dôkaz, že akupunktúra je účinná pri liečbe symptómov ADHD.

Našli sme iba jednu štúdiu, ktorá skúmala vzťah medzi poruchami pozornosti a akupunktúrnou liečbou:

V štúdii Medical Acupuncture z roku 2020 boli účinky stimulácie hlavných akupunktúrnych bodov (vrátane ušného Shenmen bodu) skúmané u troch pacientov: 65-ročnej pani, 25-ročnej študentky univerzity a 12-ročného chlapca. Vo všetkých troch prípadoch priniesli akupunktúrne ošetrenia výrazné zlepšenie poruchy pozornosti. 

Liečba ADHD je komplexná a zvyčajne individualizovaná a zvyčajne zahŕňa terapiu, lieky a iné intervencie, ako je kognitívno-behaviorálna terapia alebo poradenstvo. Pred použitím piercingu Shenmen alebo iných alternatívnych terapií je vždy dôležité poradiť sa s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom, najmä pri stave, ako je ADHD, kde môže byť kľúčová účinná liečba a podpora.

Aplikácia Shenmen piercingu

Pred zavedením Shenmen piercingu v našich salónoch najprv posúdime Váš stav, preveríme stav Vašich uší a prekonzultujeme Vaše sťažnosti.

Potom určíme presné miesto piercingu Shenmen na Vašom uchu na základe zamerania. Najprv zakresľujeme schému, následne perom zameriame presné miesto v ploche Shenmen.

V našich salónoch používame piercingy z titánu a pred zavedením ich dezinfikujeme v autokláve.

Aplikácia piercingu trvá len niekoľko sekúnd, počas ktorých môžete zažiť nepríjemný pocit podobný poštípaniu hmyzom, ktorý po zavedení piercingu zmizne.

Po aplikácii sa ešte pár minút porozprávame, pozorujeme, či je všetko v poriadku a potom odchádzate domov s poučením o následnej starostlivosti. 

Považujeme za dôležité sledovať našich hostí, preto Vás o 4 týždne poprosíme o spätnú väzbu o tom, ako sa cítite od zavedenia piercingu, či ste zaznamenali zlepšenia, ak áno, aké sú, ak nie, dohodneme si termín ďalšieho stretnutia, resp. ďalších krokov.

Bojujete s poruchou pozornosti? Skúsili by ste piercing Shenmen pre ADHD? Dajte tejto metóde šancu! V našich salónoch na Vás čakajú naši skúsení pierceri!

< Rezervácia>